1/28/2012

Harga Rumah di 2012

Sekadar gambar hiasan
Tahun 2012 telah pun berlalu bergitu pantas tanpa disedari bulan Januari telah berada di penghujung bulan. Bagaimana dengan pelaburan hartanah dalam tahun 2012 ini adakah mengalami penurunan atau permintaan.

Menurut beberapa sumber yang menjangkakan bahawa harga rumah akan turun tetapi bagi rumah berstatus mewah. Bagaimanapun harga rumah atau apartment untuk jenis sederhana akan kekal atau mungkin akan naik atas dasar permintaan dari pembeli.

Malah pinjaman maksimum "Skim Rumah Pertamaku" telah dinaikkan dari RM200,000 ke RM400,000 yang diumumkan dalam Bajet 2012 dan telah pun berkuatkuasa mulai Januari tahun ini. Ini sebagai pertanda bahawa harga rumah tidak akan turun di dalam tahun ini kerana kos binaan dan permintaan yang semakin meningkat.

Bagaimana mereka yang baru berazam untuk membeli rumah dengan harga rumah yang semakin meningkat saban tahun dan melebihi dari kemampuan kita. Jangan cepat panik atau berputus asa kerana setiap halangan pasti ada jalan penyelesaiannya.

Sebelum bercadang membeli sesebuah rumah atau apartment, kita haruslah menambah ilmu tentang pembelian rumah dari pembacaan melalui buku, internet dan kawan-kawan. Selepas itu kita menambah ilmu tentang pengurusan kewangan peribadi yang akan banyak membantu kita mengurus wang lebih berhemah dan tersusun.

Kita juga boleh berjinak-jinak di dalam dunia perniagaan untuk menambah pendapatan sampingan bagi mereka yang bekerja makan gaji. Dengan pendapatan sampingan ini nanti dapat membantu kita meringankan tanggungan atau komitmen membayar pinjaman perumahan.

Semoga penjelasan ini dapat membantu kepada mereka yang bercadang untuk membeli rumah tahun ini, bagaimanapun jangan tunggu harga rumah turun kerana harga rumah diramalkan akan turun, tetapi bila ?

Bertindaklah dari sekarang. "Selamat Berjaya"

No comments:

Post a Comment

Kalkulator Pinjaman Rumah

Kalkulator Pinjaman

Semak kadar pinjaman dan kelayakan anda secara online. Masukkan data-data jumlah pinjaman, kadar bank dan kira untuk melihat kebarangkalian bayaran bulanan pada bank

Kundasang War Memorial

Desa Dairy Farm Kundasang

Lok Kawi Wildlife Park

Rumah Terbalik di Jalan Tamparuli

Poring Hot Spring Ranau

Taman Pertanian Tenom