1/14/2013

Rumah Mesra Rakyat 1 Malaysia

 Bermula tahun ini, semua kelayakan permohonan untuk memiliki Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia (RMR1M) akan ditentukan melalui empat panel bank yang dipilih Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB).

Pengerusi SPNB, Datuk Ir. Idris Haron berkata, proses terbaru itu bakal menyaksikan hanya individu yang memiliki sejarah pengurusan kewangan bersih layak memohon program tersebut dan tertakluk kepada polisi Bank Negara Malaysia (BNM).

Beliau berkata, empat bank berkenaan yang telah menyatakan persetujuan untuk bekerjasama dengan SPNB ialah CIMB Bank, Maybank, Bank Islam dan Bank Rakyat.

"Tahun ini sedikit berbeza apabila kita menggunakan institusi kewangan dan bank-bank perdagangan untuk membiayai pembinaan projek RMR1M. Namun, kita masih berpegang kepada syarat lama seperti pemohon perlu memiliki tanah, mempunyai tanggungan dan pendapatan tidak lebih RM3,000 sebulan.

"Proses baru ini bukan lebih menyukarkan, tetapi agak cerewet kerana pemohon hendaklah mempunyai sejarah kewangan peribadi yang bersih, maknanya tiada rekod dalam Sistem Maklumat Rujukan Kredit Berpusat (CCRIS) dan agensi rujukan kredit, Credit Tip Of Service Sdn. Bhd. (CTOS). 

"Bank telah meletakkan kriteria (pendapatan) daripada RM750 ke RM3,000. Kalau dahulu ia bawah RM750, kita boleh terima lagi," katanya pada sidang akhbar selepas menghadiri Majlis Ramah Mesra Rakyat Bersama SPNB di Parlimen Tambun di sini hari ini.

Majlis yang disempurnakan Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah itu turut dihadiri Pengarah Urusan SPNB, Datuk Dr. Kamarul Rashdan Salleh dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manjoi, Datuk Nadzri Ismail.

Program RMR1M yang diwujudkan SPNB bertujuan membantu golongan berpendapatan rendah seperti nelayan, petani dan keluarga miskin yang tidak mempunyai rumah atau tinggal di rumah usang, tetapi memiliki tanah untuk membina kediaman sendiri.

Berharga RM65,000, RMR1M mendapat subsidi kerajaan kerajaan sebanyak RM20,000 seunit termasuk subsidi kadar faedah ke atas pinjaman sebanyak dua peratus.

Difahamkan, pengenalan prosedur baru melibatkan permohonan menggunakan panel bank itu adalah bagi mengatasi kadar hutang tidak berbayar (NPL) dalam kalangan pemohon.

Dalam pada itu, Idris yang juga Ahli Parlimen Tangga Batu berkata, pihaknya menyasarkan pembinaan 21,000 lagi unit RMR1M yang dijangka siap dalam tempoh 3 tahun.

Sumber : Utusan Melayu 

No comments:

Post a Comment

Kalkulator Pinjaman Rumah

Kalkulator Pinjaman

Semak kadar pinjaman dan kelayakan anda secara online. Masukkan data-data jumlah pinjaman, kadar bank dan kira untuk melihat kebarangkalian bayaran bulanan pada bank

Kundasang War Memorial

Desa Dairy Farm Kundasang

Lok Kawi Wildlife Park

Rumah Terbalik di Jalan Tamparuli

Poring Hot Spring Ranau

Taman Pertanian Tenom