6/08/2011

Strategik Pelaburan Emas
Sana sini orang bercerita mengenai pelaburan emas, kita yang belum terjun dalam bidang ini sekadar menjadi pendengar setia dari cakap2 para pelaburan emas. Pelbagai strategik yang mereka gunakan untuk multifly pendapatan dengan pelaburan emas.


Saya mempunyai teman yang telah pun menceburi diri dalam pelaburan emas, apa yang boleh saya simpulkan di sini bahawa pelaburan emas ini boleh diumpamakan sebagai simpanan seperti di ASB, TH atau lain-lain dan tidak berlaku pendapatan Cashflow seperti pelaburan hartanah. Bagaimanapun pelaburan emas yang diceburi ini sebagai salah satu alternatif menjana pendapatan peribadi.


Kebanyakkan pelabur emas akan multifly emas yang mereka beli seperti membeli emas dengan berat 10gm berharga RM16xx mengikut harga pasaran semasa.


Kemudian mereka akan mencagar emas tersebut di Ar- Rahnu seperti di Bank Rakyat, Bank Agro dan lain-lain dengan mendapat tunai sebanyak 65% dari nilai emas. Dengan duit yang diperolehi tadi digunakan lagi untuk membeli emas dengan proses yang sama dilakukan sehingga setakat yang dikehendaki atau duit tersebut disimpan terus di ASB, TH, Akaun Emas dan lain-lain.


Setiap emas yang dicagarkan tersebut perlu dibayar perkhidmatan penyimpanannya lebih kurang RM1XX untuk setiap 6 bulan bagi satu ketul emas.


Pelabur emas akan membiarkan emas tersebut sehingga nilai pasaran meningkat tinggi. Selepas pelabur mengaut keuntungan dari dividen di ASB, TH, Akaun Emas atau lain-lain, barulah mereka akan mengeluarkan duit untuk menebus emas yang dicagarkan tadi kemudian menjualkan emas tersebut mengikut nilai pasaran emas dunia yang membawa pulangan keuntungan dari pembelian asal emas tersebut.


Maka pelabur emas akan memperolehi 2 keuntungan melalui dividen simpanan dan jualan emas dengan harga semasa yang meningkat saban tahun.


Ini adalah salah cara di dalam multifly pelaburan emas dan banyak lagi cara yang digunakan oleh para pelabur emas.


Saya setakat ni belum lagi menceburi bidang emas kerna masih lagi dalam proses mengenal.


Kalau tak kenal maka tak cinta.........

No comments:

Post a Comment

Kalkulator Pinjaman Rumah

Kalkulator Pinjaman

Semak kadar pinjaman dan kelayakan anda secara online. Masukkan data-data jumlah pinjaman, kadar bank dan kira untuk melihat kebarangkalian bayaran bulanan pada bank

Kundasang War Memorial

Desa Dairy Farm Kundasang

Lok Kawi Wildlife Park

Rumah Terbalik di Jalan Tamparuli

Poring Hot Spring Ranau

Taman Pertanian Tenom