3/14/2011

Taman Perumahan Baru di Papar

Taman Sayang terletak di sebelah kampung Melugus Papar merupakan taman baru siap iaitu rumah teras 1 tingkat. Semasa promosi taman ini dijual dari harga RM105K lebih sebelum pembinaan dijalankan lagi dan pada hari ini kena beli dari owner tetapi harga lain dari pemaju. Kedudukan lokasi lebih kurang 3KM ke Pekan Papar melalui jalan kampung sebelum sampai ke jalan utama. Bagaimanapun kedudukan taman ini jauh dari suasana kesibukan dan rasa tenang serta aman dapat dirasai jika tinggal di taman ini.
Selamat mendiami kepada semua pemilik rumah Taman Sayang.


17 comments:

  1. Wah, rupanya sudah siap rumah nie..Saya org Melugus pun inda tau udah siap nie..sebab jalan masuknya ke sana agak kecik..Hari tue ada ternampak org jual di mudah RM200K, tp apabila melihat gambar di blog saudara ini, rumah taman sayang nie seakan mirip rumah pprt..apa pendapat saudara Rizal? (^_^)

    ReplyDelete
  2. semasa masuk ke taman ni dan tengok rumah sama mcm rumah projek spnb di tuaran, tetapi jika kita tengok mcm ada juga pprt, tapi kalau tengok faktor semasa memang masi berbaloi kerana skg harga teres setingkat lot tengah pun start RM180K, cuba lah tengok taman yg lain spt taman johan pengalat kecil tu, bgmana pun taman ni ada klebihn dan kekurangannya.... terutama jalan masuk ke taman di tepi rumah org kg melugus dan sempit....

    ReplyDelete
  3. Dear Rizal,

    I like your blog, very useful and great info. Well done.

    Minta tolong boleh? Since u expert pasal rumah di Sabah. Taman baru di bina di Tuaran, Taman itu dipanngil Taman Batik berdekatan dengan Rasa Ria Resort baru di iklan.

    Kalau Rizal dapatkan info, pelan rumah, gambar lagi bagus.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. Terima kasih saudara james kerana sudi melawat blog saya ini, kalau saya dapat maklumat tentang taman batik, nanti saya maklum

    ReplyDelete
  5. Sama sama Rizal, jika boleh bantu latar belakang developer (maybe call Hung Leung Development Sdn. Bhd, office di Penampang?)

    Developer or bank minta terus deposit 10% adakah ini procedure yg betul or biasa? biasanyer booking fee dulu kan? khuatir sikit....

    ReplyDelete
  6. biasanya byr booking dahulu dalam RM100 - RM2000 bergatung pd pemaju, utk jln selamat, kita p bank dahulu, tanya kemampuan income kita utk loan, kalau ok barulah byr booking tp kalau murah je bole la byr dulu, dgn resit booking p bank balik utk buat loan atau agen yg urus. Selepas itu bank akan kluarkn offer letter loan dlm 1-3minggu n baca dgn teliti sblum sign, sleps ok barunya kita sign S&P (Sales and Purchase Anggrement)dgn pemaju, barula bayr 10% deposit pd pemaju termsuk booking td, bole pakai EPF akaun 2, utk kluarkan EPF perlu ada offer letter loan bank, S&P dan borang, epf kluar dlm 2-3minggu, tunggu proses seterusny atau kita follow up, barula sign Loan Aggeremnt dgn bank, selesai semua n tunggu call dr pemju utk ambil kunci ttp pastikn sentiasa follow up dlm masa 3 bulan selepas sign S&P, nanti kena interest dr pemaju kalau lebih 3 bulan...

    ReplyDelete
  7. pasal booking tiada jadi masalah, kira standard lah kan mo bayar booking fee.

    pasal bank loan dah lulus, tetapi kenapa bank mau minta 10% dahulu sedangkan bangunan belum pun bermula?

    maksud Rizal selepas sign S&P (rumah hampir siap?)baru bayar 10%?

    apa nasihat Rizal, takut kena tipu, inda kisah klu booking dulu, mo minta 10% nie was was!

    ReplyDelete
  8. deposit 10% ini adalah utk dibyr pd pemaju selepas sign S& P wlpun projek undercontruction,

    tidak perlu was2 dengan deposit, paling baik kita byr deposit di pejabat pemaju atau bayar selepas S & P dimatikan setem.

    pihak bank mint kita byr deposit itu adalh hendak tengok komitmen atau kemampuan seseorg merupakan pembeli yg benar2 hendak membeli rumah,

    selepas pihak bank akan membayar pd pemaju mengikut peratus progress siap rumah.

    saya pernah dimaklumkan oleh seorg jurujual rumah menyatkn bhw projek rumah di sabah ini sukar utk berlaku projek terbengkalai kern setiap pemaju perlu byr cagaran kepd kerajaan sebyk RM1.5juta seblum mmulakan projek prumahn

    ReplyDelete
  9. Terima kasih Rizal banyak2. Saya hargai response anda, lega rasanya.

    Bagus juga kerajaan cagar pada pemaju sblm memulakan projek.

    Wow, Tuaran banyak new development kan. Bagus juga buat investment.

    ReplyDelete
  10. salam...terima kasih atas info..saya mau sedikit info tentang taman perumahan d papar..cth : TMN JB VILLA...Terima kasih...

    ReplyDelete
  11. maaf lambat replay, sy pun baru sj dpt tahu projek terbaru jb villa, tp belum dapat sebarang info, kalau ada nanti sy info

    ReplyDelete
  12. ade ruang lg tak umah ni untuk aku... heehehe nak beli lah..

    ReplyDelete
  13. Rumah ni kena cari dari owner yg nak jual, dulu ada beberap owner yg mau jual tp skg kena tunggu atau cari yang mau jual

    ReplyDelete
  14. boleh tak bagi info sikit tentang kebaikan dan keburukan rumah-rumah di taman ni...contoh material ka...persekitaran...jika harga lebih RM200K..berbaloi tak dgn kualiti, saiz dan harga pasarannya...Thanks.

    ReplyDelete
  15. Pemaju berminatkah utk membeli tanah seluas 1.5ekar yg loksinya brhampiran dgn taman johan d pengalat kecil, papar?

    ReplyDelete
  16. Kami ada menjual sebuah rumah di perumahan Taman Sayang ini. sesiapa yg berminat boleh WhatsApp saya >>0168410831<< :) terima kasih. . .

    ReplyDelete
  17. saya mahu jual rumah ni ... sebab jual : tgu arahan pertukaran .. harga boleh runding ..call/sms 0198999909

    ReplyDelete

Kalkulator Pinjaman Rumah

Kalkulator Pinjaman

Semak kadar pinjaman dan kelayakan anda secara online. Masukkan data-data jumlah pinjaman, kadar bank dan kira untuk melihat kebarangkalian bayaran bulanan pada bank

Kundasang War Memorial

Desa Dairy Farm Kundasang

Lok Kawi Wildlife Park

Rumah Terbalik di Jalan Tamparuli

Poring Hot Spring Ranau

Taman Pertanian Tenom